Het aantal zilvervisjes is de laatste jaren enorm gestegen. Zilvervisjes zijn vooral te vinden in vochtige omstandigheden en vooral bij woningen met recent stucwerk. Als je de verstopplek van zilvervisjes verstoort, proberen ze snel weg te komen en dan lijkt het wel alsof ze weg ‘zwemmen’. Door hun uiterlijk worden zilvervisjes makkelijk verward met ovenvisjes of papiervisjes.
Papiervisje
Het papiervisje kruipt met snelle slangachtige bewegingen. Het is grijsachtig van kleur met spikkels op de rugzijde. Het verschil met het zilvervisje is duidelijk te zien aan het feit dat het zilvervisje meer glad is en het papiervisje duidelijk kleine haartjes op het lichaam vertoont.
Zilvervisjes richten nauwelijks schade aan. Alleen als ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze materiaalschade veroorzaken aan onder meer papier, zoals behang en boeken, maar ook kleding en synthetisch materiaal. Veel papiervisjes bij elkaar kunnen ook flinke schade veroorzaken aan papier, zoals behang, boeken, postzegels, affiches en etsen. Ook producten van synthetisch materiaal, zoals kleding en wandbedekking, kunnen worden aangevreten door papiervisjes.
Om papiervisjes te weren moet je naden en kieren dichten en de temperatuur zo laag mogelijk houden. Een goede algemene hygiëne draagt bij aan de preventie. De aanwezigheid van zilvervisjes, vaak in de “natte unit”, is een boodschap dat de relatieve luchtvochtigheid te hoog is. Dit kan duiden op een lekkage of een bouwtechnische tekortkoming, bijvoorbeeld een “doorslaande” muur.
Een nauwkeurig uitgevoerde bestrijdingsactie door middel van een naden en kierenbehandeling zal de levenscyclus doorbreken en de overlast wegnemen. Zelfs kan een speciale gel-behandeling worden toegepast om papiervisjes te bestrijden. De bestrijding van papiervisjes moet door deskundigen worden uitgevoerd.
Wij maken graag een passend bestrijdingsplan. Neem contact met ons op.