De (Europese) hoornaar is een wespensoort die veel voorkomt in Nederland. Dit 30 mm grote vliegende insect is geel, zwart en bruinrood gekleurd. Hoornaars zijn niet geïnteresseerd in mensen en worden alleen agressief als ze hun nest moeten verdedigen.
Hoornaars zijn stukken groter dan de duitse wesp en de gewone wesp. De grootte van is afhankelijk van zowel het geslacht als de rol. Mannetjes zijn 21-28 mm, werksters zijn 18-24 mm en koninginnen zijn 25-35 mm groot.
De hoornaar komt zelden naar mensen toe. Dit in tegenstelling tot gewone en Duitse wespen. Dit komt doordat ze niet van zoetigheid houden, zoals frisdrank.
Hij kan echter wel agressief worden wanneer men te dicht bij het nest komt. Dit betekent dus dat zolang u op afstand blijft (enkele meters) er geen gevaar is voor agressie.
Wanneer iets of iemand het nest benaderd, komen de werksters luid brommend aanvliegen om eventuele boosdoeners of indringers af te schrikken. Wees wel alert dat op zo’n moment de hoornaars eerder geneigd zijn om te gaan steken.
Om hoornaars buiten te houden, moet men goed sluitende horren plaatsen in open ramen en deuren.
Hoornaars zijn hartstikke nuttige dieren. Bestrijden doen we daarom alleen als het echt niet anders kan.
We brengen dan een poedervormig bestrijdingsmiddel aan in de invliegopeningen van de hoornaars. Denk aan de nestopeningen.
Dit zijn openingen in de buitenmuur van een gebouw. Voorbeelden hiervan zijn ventilatieopeningen van de spouwmuur of gaten bij kozijnen. Het maakt dan niet uit of het nest zich dichtbij of verderop achter de opening bevindt.
Het middel wordt aangebracht met een poederspuit door een deskundige en bevoegde bestrijdingstechnicus. De hoornaars nemen het poeder mee naar het nest en verspreiden het daar. Meestal zijn ze binnen een paar uur dood. Bij vermoeden hoornaarsnest, bel ons voor hulp.